
Wat professionals zeggen over het effect
van Voice Dialogue in hun praktijk
Enkele coaches en therapeuten die zijn opgeleid in Voice Dialogue schrijven over de impact van de methodiek in hun werk.

De impact die ik ervaar bij cliënten? Het is voor velen een nieuwe wereld die open gaat: op die manier naar jezelf kijken en vooral die mildheid echt kunnen ervaren. Mensen komen tot een dieper begrijpen van zichzelf, én een dieper voelen. Ze spreken ‘vanuit een stukje’ dingen uit, die nooit plek kregen. Daardoor komt er meer rust en is het makkelijker om bepaalde beslissingen te nemen. Cliënten blijven vaak, samen met mij, verbaasd hoe verhelderend zo’n facilitatie kan zijn. Het lijkt wel vertragen om te versnellen.
Ik ben fan! Het integreren van de Voice Dialogue methode in mijn werk als coach biedt een zeer grote meerwaarde. De sterkte om vanuit het onderbewustzijn te werken is voor mij al jaren ongelofelijk duidelijk. Voice Dialogue geeft een helder kader om in te schatten waar bepaald gedrag vandaan komt en hoe dit gedrag kan veranderen door te begrijpen waarom iemand doet wat hij doet. Dit leidt dan weer tot de ruimte om nieuw gedrag te installeren. Het feit dat we bij Voice Dialogue werken met het letterlijk fysiek verplaatsen als we met de verschillende delen praten ipv te blijven zitten op één stoel, is zeer sterk. Nadien heel het verhaal van de subpersonen of delen bespreken vanuit de middenpositie, is sterk en aanvullend voor het opstarten van de verwerking na het einde van de sessie. Het is bijna altijd opnieuw dat ik zie hoe dingen pas in beweging komen na een Voice Dialogue sessie.
Door Voice Dialogue te gebruiken in mijn coachings, krijgen mijn cliënten echt inzicht waarom ze doen wat ze doen. Door de delen die we ontmoeten te leren kennen en te honoreren komt er meer zachtheid en mildheid naar zichzelf. Het geduld en de ruimte die we als facilitator geven, zorgt ervoor dat de cliënt zijn eigen unieke ritme mag volgen en zijn eigen koers bepaalt in het bewustzijnsproces. En daar gaat, wat mij betreft, zelfleiderschap over.
Wat ik zo mooi vind aan het werken met Voice Dialogue, is dat er een heel duidelijk voor en na is. De wereld zoals hij was, is niet meer. Voice Dialogue heeft hen een bril gegeven om de wereld vanuit een ander perspectief te bekijken. En wat je gezien hebt, kun je niet ontzien. Ik ervaar een toegenomen agency, of zelf leiderschap bij mijn cliënten. Naast bewustwording over wie ze zijn en waarom ze door het leven bewegen zoals ze doen, zie ik hen ook andere keuzes maken in het leven. Ze hebben beschikking over een veel ruimer kleurenpalet om uit te kiezen en ze hebben de moed om er ook gebruik van te maken. Ken Wilber spreek over ‘Grow up, Clean up, Wake up & Show up – ik zie mijn clienten dankzij VD stappen maken op al deze vlakken.
Het ontmoeten van delen, die we (te) goed kennen, of nauwelijks wisten dat we ze (nog) in ons hadden, geeft inzicht in wat ons drijft, wat ons tegenhoudt, “Ik ben zo”, evolueert naar een “Ik mag zijn”. Het verstarde krijgt ademruimte, onze volhouders (met de mooie eigenschap van beschermers, vaak verrassend voor de cliënt) krijgen wat rust. De cliënt kan een beetje meer het leven “leiden” in plaats van “lijden”. Bewegen tussen de delen geeft een open vizier, een “wijzer” in-zicht, een vrijer gevoel. Het is bij beetjes, zachtjes groeien naar een nieuwe (herwonnen) versie van onszelf.
Als Voice Dialogue-facilitator werk ik samen met cliënten aan een ontdekkingsreis van frustratie naar acceptatie. Cliënten komen vaak met een innerlijke strijd. Door de tegenovergestelde delen in hen een stem te geven en in hun lichaam te laten ervaren, ontstaat er mildheid. Het is ontroerend om te zien hoe een cliënt opnieuw contact kan maken met zijn of haar innerlijke kind, en daardoor meer zelfliefde en vreugde in het leven kan voelen.
“Voor mij begint sterk en authentiek leiderschap bij diepgaand zelfbewustzijn. Het begrijpen waarom je doet wat je doet en hoe je meer vrijheid en keuze kunt creëren in je gedrag en beslissingen. Voice Dialogue is een krachtige brug tussen inzicht en transformatie. Het werkt op verschillende niveaus en haalt het onderbewuste op een natuurlijke, vaak verrassend manier naar boven. Doordat deze inzichten niet alleen rationeel maar ook op een dieper gevoelsniveau worden ervaren, leiden ze tot echte, duurzame verandering. Dit stelt de leiders waar ik mee samenwerk in staat om met meer zelfvertrouwen en authenticiteit hun rol op te nemen en een blijvende impact te maken, zowel in zichzelf als in hun omgeving. Het is fantastisch om te zien hoe dit proces mensen in beweging zet en hen helpt om met meer rust, helderheid en overtuiging te leiden. Dat ik hieraan mag bijdragen in mijn sessies, voelt elke keer opnieuw als een voorrecht.”
Bij de toepassing van Voice Dialogue ontdekt de cliënt langzaam de verschillende subpersonen binnen zichzelf en de polariteiten die hierbij komen kijken. Door de visualisatie van “de bus” krijgt de cliënt de mogelijkheid om deze innerlijke delen een plek te geven en te zien hoe ze elkaar beïnvloeden. De bus wordt een krachtig perspectief, waarmee de cliënt niet alleen de verschillende aspecten van zichzelf herkent, maar ze ook leert te omarmen. Het proces van kennismaken met deze subpersonen biedt ruimte voor zelfacceptatie en balans. Zo wordt de reis naar een completer zelfbeginsel een waardevolle ervaring.
Als psychotherapeut integreer ik Voice Dialogue in mijn praktijk, omdat het snel helder maakt waar de cliënt in vastzit. De delen laten zien welke oude pijnen impact hebben in het huidige leven van de cliënt. Door het honoreren van delen is de cliënt minder geneigd om van iets af te willen, maar met mildheid te kijken. Dit alles komt het therapeutische proces ten goede.
In mijn praktijk zet ik heel geregeld het delenwerk in. In eerste instantie is het waardevol om een cliënt zicht laten krijgen op zijn innerlijke delen, Dit is het begin van verandering/beweging. Vervolgens werkt het verhelderend en helend om de delen een plek te geven in de therapieruimte, er taal aan te geven en de energie voelbaar te maken. Door een primair, dominant deel juist te ‘eren’, te ‘zien’ (met soms ook een glimp van het kwetsbare wat eronder zit) komt er erkenning en neemt het in intensiteit juist af. Dit is voor mij de kracht van Voice Dialogue wat mij al heel veel geholpen heeft zowel in mijn persoonlijke groei als in mijn werk in mijn praktijk.
Alles wat je aandacht geeft wordt rustig. Dat is wat ik zie en ervaar wanneer ik vanuit Voice Dialogue werk met een coachee. Het is voor mij de mooiste vorm om met aandacht te kijken en te luisteren naar onze innerlijke gedachtenstroom. Niemand moet uit de metaforische bus: elke deel geniet bestaansrecht, heeft een beschermende intentie en mag er dus zijn, hoe vervelend het effect ook kan voelen. Deze aanpak van inclusie en erkenning brengt rust bij de coachee, geeft houvast en meer ruimte voor eigen regie in gevoelens en gedachten. Dit werk blijft mij als mens en begeleider fascineren en vooral verwonderen.
Wanneer ik Voice Dialogue introduceer bij een cliënt is het aanvankelijk een rationeel begrijpen en herkennen van de delen die in die persoon aanwezig zijn. Op zich is deze stap al erg helpend en geeft het duidelijkheid en houvast aan een cliënt over zijn eigen functioneren. Pas in een later stadium, na enkele facilitaties in de sessie en verdere bewustwording thuis, komt er een echte connectie tussen de cliënt en zijn delen. Langzaamaan ontstaat een vorm van zelfregulatie die de cliënt nog nooit gekend heeft. Zeker wanneer er ook connectie is met de kwetsbare delen van zichzelf ontstaat er een heling die erg mooi is om getuige van te mogen zijn.
Werken met de Voice Dialogue methodiek helpt coachees zicht te krijgen op hun innerlijke delen. Deze bijzondere, verrassende en ook vaak ontroerende ontdekkingstocht met bewustwording en (h)erkenning voor deze verschillende delen is ondersteunend bij de weg tot verbinding, heling en ervaart men troost en rust.
Als ik mensen met spreekangst begeleid, start ik steeds met het binnenwerk om pas daarna aan de slag te gaan met het lichaam en de stem. In het binnenwerk gebruik ik regelmatig de Voice Dialogue methodiek. Ik sta elke keer weer versteld hoe een Voice Dialogue sessie snel helderheid kan brengen in de complexe innerlijke systemen waarin een cliënt al lange tijd verstrikt zit. Het delenwerk via Voice Dialogue zorgt ervoor dat er een eerste essentiële beweging komt in oude vastgeroeste patronen zodat er eindelijk ruimte ontstaat voor een verschuiving van angst naar (zelf)vertrouwen. Deze verschuiving is essentieel om als spreker je unieke ruimte te durven innemen.
Cliënten zijn eigenlijk allemaal enthousiast over Voice Dialogue. Of ik nu éénmalig een ‘bus met ikken’ met ze maak, of regelmatig in gesprek ga met hun ikken. Het geeft hen meer inzicht in zichzelf, in patronen en competenties. Ze krijgen meer een beeld van zichzelf als een lerend, veranderd persoon, die de vrijheid heeft om zich te ontwikkelen. Doordat Voice Dialogue erkenning geeft aan ieder deel van onszelf, kan men makkelijker loopbaan- en levensstappen zetten in de gewenste richting. Ik kan iedere coach van harte aanraden om ook een opleiding te volgen bij het VDI!
In het begeleiden van mensen met burn-out is het aanvaardingsproces een voorwaarde voor herstel. Hoe langer dat op zich laat wachten, hoe meer tijd en energie er aan vechten tegen de uitval wordt besteed. Dit zorgt voor ernstiger klachten en langer uitval. Voice Dialogue helpt cliënten vanuit hun lichaam te leren voelen wat in het hier en nu nodig is. Daarmee begint de weg naar herstel en wordt onnodig verzuim voorkomen.