Minimum vereiste

Deze Masterclass kan je enkel volgen nadat je de korte of de lange versie van deel 3 hebt gevolgd.

Doel

Tijdens deze specialisatie verdiepen we ons in het somatische deel van Voice Dialogue en het terug congruent maken van een (traumatische) ervaring.
We combineren aspecten van Somatic Experiencing, de Polyvagaal theorie en (zelf)aanrakingen met Voice Dialogue.

Inhoud

In Somatic Experiencing (SE) is de intelligentie van het lichaam de ingang tot verandering.
Een manier om naar het lichaam te luisteren is via de Felt Sense, waarbij Somatic Experiencing ervan uitgaat dat een ervaring bestaat uit 5 elementen: sensaties, een beeld, een gedrag, emoties en een betekenis.

Bij een gezonde ervaring verbinden deze elementen zich met elkaar en zitten ze niet vast aan elkaar. Dit maakt nieuwsgierigheid en creativiteit mogelijk terwijl je binnen de grenzen van de veerkracht van het Autonoom Zenuwstelsel (AZS) blijft. Er vormt zich een congruent beeld. Voorbeeld: ik zit buiten in de tuin (ik zie de tuin: beeld), ik voel de wind op mijn huid(sensaties), ik ruik de geur van het pas gemaaide gras, ik voel mijn schouders ontspannen (sensaties), ik adem dieper in en uit (gedrag), ik glimlach en voel me blij (affect), ik weet dat ik, als ik in de tuin zit, tot rust kom (betekenis).

Bij een traumatische ervaring kunnen elementen tegelijkertijd samensmelten (overkoppeling) of afgesplitst raken (onderkoppeling) . Er is geen flexibiliteit, keuze of variatie in de respons op de prikkel en de respons is niet in verhouding tot de prikkels. Voorbeeld: ik zie de lavendel in bloei komen (beeld), ik ruik de geur van de lavendel en merk dat ik spanning voel in mijn buik (sensaties), ik ga terug naar binnen en sluit me op (gedrag). Hier ontbreekt emotie en betekenis. Ze zijn afgesplitst.

Een van de doelstellingen van SE is om alle elementen te verankeren of te verbinden met de lichaamssensaties opdat er een congruentie kan zijn in de beleving en regulering mogelijk is.

Als we deze elementen vertalen naar het werken met Voice Dialogue merken we dat een dissociatief deel (gedrag) ervoor zorgt dat het deel dat de pijn in zich draagt (sensaties) niet gevoeld wordt. Er kan ook een deel zijn dat enkel het verhaal wil vertellen (betekenis geven). De elementen van de ervaring zijn dan gefragmenteerd in 3 verschillende delen (onderkoppeling). Het kan ook zijn dat een deel voornamelijk sensaties en emoties voelt maar geen betekenis kan geven aan deze (overkoppelde) elementen. We zullen in onze facilitaties proberen de andere elementen toe te voegen zodat de cliënt een congruente ervaring krijgt.

We maken in deze specialisatie ook ruimte voor de combinatie van de Polyvagaaltheorie en Voice Dialogue. De staten van het zenuwstelsel (sympathisch, dorsaal en ventraal vagaal) kunnen we vertalen naar subpersonen. Binnen de facilitatie met 1 subpersoon kunnen verschillende staten naar voor komen. We ervaren de impact van een honorerende facilitatie op het zenuwstelsel.  Beseffen hoe het gesteld is met ons eigen Autonoom Zenuwstelsel als Facilitator is essentieel om een co-regulerende houding te kunnen aannemen naar onze cliënten toe.

Wat je meeneemt na deze driedaagse:

  • Je kan dieper ingaan op lichaamssensaties en bewegingen
  • Je hebt het belang van aanraken (Selftouch) ervaren
  • Je leert vanuit het midden het proces ondersteunen om de ervaring congruent te maken
  • Je kan verloren stukjes van trauma achterhalen en integreren
  • Je kan Voice Dialogue en de Polyvagaal theorie samen inzetten
  • Je leert jezelf reguleren om op die manier de cliënt beter te co-reguleren

Manier van werken

Aangezien we het lichaam als ingang tot verandering zien, nemen we in deze driedaagse op een rustige manier de tijd om stukjes theorie af te wisselen met ervaringsgerichte oefeningen en uitwisselingen in de groep. We beperken de groep tot 8 deelnemers.

Over de trainers

Brigitte is van oorsprong kinesiste en bekwaamde zich reeds vele jaren in lichaamsgerichte traumatherapie. Ze is Voice Dialogue Facilitator, Mindfulness trainer, Conscious Body begeleider en Somatic Experiencing therapeut en co-trainer.

Marijke is opgeleid in EMDR, de Polyvagaal Theorie en Trauma Informed Stabilisation Therapy (TIST – Janina Fisher)

Tarief  en inschrijven

Je bent ingeschreven van zodra je het inschrijvingsformulier hebt ingevuld. Voor de verdere modaliteiten verwijzen we naar de bankgegevens en voorwaarden.

Trainers

Brigitte Dhondt
Marijke Leys

Wanneer

Maandag 21 tem woensdag 23 oktober 2024
Telkens van 9u30 tot 16u30
VOLZET – Wachtlijst mogelijk

Locatie

Aalmoezenijestraat 58A
Landskouter ( bij Gent ) Treinstation op 650 meter van de locatie.
Afstand Gent-Sint-Pieters tot Landskouter: 15 Min met de trein.

Aantal deelnemers

We streven naar een groep van 8 deelnemers om de leermogelijkheden te maximaliseren.

Kosten

€ 645,- exclusief lunch